Garden Without a Boundary

This garden is designed to inspire the homeowners and passers-by on just what can be achieved in the front garden of a home. By removing the physical boundary (front wall, fence or garden gate) this opens up our urban front gardens both visually and physically to the pedestrian passers-by, encouraging openness and interaction.

Drawing upon inspiration from the 'Golden Ratio Spiral' it is designed to draw us into a journey through the garden. The clever use of a staggered pathway gives the illusion that the garden is wider, and is also interplanted - creating rhythm and movement whilst softening the edges.

One side of the linear paving is staggered whilst the other side flows along the sensuous curvature of the spiral - a metaphor for the contrasting combination of the hard-concrete urban jungle and the free-flowing nature of the planting. The garden also contains areas covered by lush, colourful planting and the clever use of a spiral copper wall reflecting light to brighten up the garden. And, of course, it offer a spectacular welcome home.

The design creates a sense of tranquillity by using the copper water feature as a centre point that is adjacent to the private seating area - acting as an escape from the pressures of inner city life.

The garden's contemporary feel is accomplished with a clever use of space, a balance of mass and void, as well as embracing harmony and sustainability by using materials such as timber and copper. It also offers an attractive and appealing way of hiding an unsightly wheelie bin by using an insect hotel as well as a living wall and green roof, which brings a touch of nature to the heart of the metropolis.

 

Sponsored by

Britelite logo 150x50

 

Contributors 

Princes logo